måndag 12 december 2011

Färs- och levergryta


Jag har inte ätit lever, förutom i leverpastej, sen mellanstadiet tror jag. Har varit sugen på att prova men samtidigt ganska skeptisk. Härom veckan upptäckte jag att det finns malen lever i små plastkorvar i frysdisken i affärerna, vilket ju är perfekt om man vill slippa den slibbiga hanteringen. Jag började med att fräsa lök och ungefär ½ kg älgfärs, sen tillsatte jag ½ förpackning av levern (150 g), två buljongtärningar, salt, peppar och lite vatten. Det fick puttra under lock en stund, och så tillsatte jag tomatpuré, sambal oelek och lite creme fraiche, så att det blev som en vanlig köttfärssås ungefär.

Serverades med kokt potatis och inlagda grönsaker och det var faktiskt riktigt gott - lätt leverdoft och smaken var ännu svagare, det smakade nästan bara köttfärssås. Bra för en levernoob som mig som vill lära mig lite försiktigt och sudda ut hemska gamla skolminnen.

(De inlagda grönsakerna var förresten också en ny bekantskap. Jag hittade dem på Coop och märket heter Yonca. De var väldigt goda, ordentliga krispiga och inte alls med nån stark ättikssmak utan bara fräsch grönsak. Bra att ha hemma så här i vintertider.)

joula sa...

Tack för tipset! Inälvsmat ska ju vara jättenyttigt så det är ju jättebra om man kan "lura" i sig det via köttfärssåsen.