söndag 26 augusti 2012

Skördefest

Skördefesten här i stan är den absolut bästa marknaden på hela året. Vanliga krimskrams-knallar med konventionella varor är inte välkomna utan här satsas allt på lokalproduktion, småskalighet, hållbarhet och miljö. Alltid väldigt välbesökt, populärt, myllrande och med en så härligt avslappnad stämning. Här träffar man alla man känner och alla avlägsna bekantingar som man inte sett på evigheter. Det finns mycket konst, konsthantverk, stickat, garner, loppisprylar, jaktprylar och annat roligt att titta på, förutom kaninhoppning, takstickstillverkning, hundutställning, olika talare och musiker och allt mellan himmel och jord, men när det kommer till inköp är jag som vanligt helt fokuserad på MATEN.

Vi gick ett par timmar både igår och idag och tur är väl det, för på kvällen efter första dagen är det alltid så mycket man önskar att man inte hade varit för snål för att köpa och som man kommer på att man glömde titta efter. Så här blev årets skörd.


Rökt fläskfilé, björnspjut (korv), rökt och torkat renhjärta, Bodenproducerad honung och Vildgeten och en getcamembert från Åsbergets mejeri.


Björnkorv och konjaksgravad renytterfilé från Svantes i Harads, hemodlade sockerärter, lokala ekoägg, Skabramost som görs av mjölk från frigående fjällkor utanför Jokkmokk - den är grymt god och har verkligen sting, påminner om en vällagrad parmesan - och så messmör från Åsberget (två askar, men en hamnade i frysen).

Nu kanske jag är lite fattig. Men vårt kylskåp är värt a million bucks.

Edit: Äh, genast kom jag ju på att jag glömde ta med havtornste från Luleå konfektyr på bilderna. Ska avsmakas precis nu.