onsdag 23 januari 2013

Budapestrulle no sugar added

Jag inspirerades av Raringen och gjorde en sockerfri budapestrulle i söndags. Den blev kanongod! Botten blev liksom rejälare och håller ihop mycket bättre än en vanlig nötmaräng med massor av socker som "smälter bort" efter ett tag. Den här blev tvärtom bara bättre av stå till sig nån dag och mjukna. Så här gjorde jag:

Botten:
6 st äggvitor
100 g hasselnötter (ca 2 dl)
1 dl mandelmjöl
2 msk kakao
½ msk kokossocker

Fyllning:
3 dl vispad grädde
2 mandariner/clementiner

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna i matberedare så att de blir ganska finmalda. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner kokossockret mot slutet (går lika bra att utesluta). Blanda nötter, mandelmjöl och kakao och sen vänd försiktigt ner det i äggvispet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen 15-20 min. När botten är klar så vänd över den på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det gamla pappret direkt innan det fastnar. Låt svalna under bakduk.

Nygräddad och vänd.

Vispa grädde och skär mandarinklyftor i mindre delar. Rör ner frukten i grädden och bred ut över botten. Rulla ihop, klart! God att serveras på en gång, men den vinner som sagt på att göras i förväg. Himla praktiskt att inte behöva stå i sista minuten om man vet att man får fikabesök.