måndag 10 september 2012

Spannmålsfritt rostbröd


Ett bröd som smakar bröd, som kan skäras i perfekt tunna skivor utan att smula en enda smula och som blir om möjligt ännu godare av att rostas. Full pott!

Jag utgick från det här receptet på rostbröd från Marianns blogg.

14-18 skivor

Ingredienser:
10-12 ägg beroende på storlek
50g smält normalsaltat smör
ev 1 tsk salt
1,5-2 dl kokosnötsmjöl
1-2 tsk bakpulver


Gör så här
Vispa äggen pösigt och häll i det smälta smöret och ev saltet blanda runt och till sist de torra ingredienserna. Häll i en smord form (ev bröad med sesamfrön) eller klä en aluminiumform med smörpapper och häll smeten i, toppa med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30-40 minuter, man får känna lite på brödet.

Jag tog 10 ägg (ganska stora), den mindre mängden kokosnötsmjöl, salt och 2 tsk bakpulver, hoppade över sesamfröna och så la jag till:

1 msk Psyllium/Fiberhusk
1 msk linfrön
¾ dl mandelmjöl
1 dl Fibrex

Mycket mera torrvaror än i originalet alltså, men jag tycker verkligen inte om den omelettiga äggsmaken som blir av de flesta mjölfria/LCHF-recept, och när det smakar mycket kokosnötsmjöl tycker jag inte heller om. Smeten blev i alla fall bra i konsistensen, segt "klickbar" liksom. Jag har efter flera års experimenterande lärt mig precis hur det ska vara för att bli bra, men det är himla svårt att beskriva.


Jag gräddade mitt bröd i bakpappersklädd form i 45 minuter och sen - vavavooom! Tunna rostade skivor med smör som smälter och flera lager ost blev sällskapet till kvällsteet igår. Jag påmindes om små högtidsstunder under barndomen när mamma hade nybakat rostbröd, som liknade det här mycket i smaken, och vi åt det just så här med smör och ost till teet.

joula sa...

Grymt bra! Jag som precis skulle baka bröd och ville testa ett nytt recpet.

Anna sa...

Åh, hoppas det blir lyckat om du provar! :-)