lördag 15 september 2012

Halvtid

Ja! Äntligen äntligen äntligen är vi på gång med renoveringen av toan på övervåningen. Leveranstider, omprioriteringar, resor, brutna armar och allmänt "jag-ska-bara" har satt käppar i hjulet hur länge som helst och jag kan knappt fatta hur vi stått ut med att ha det så här ända sen i januari.

Puh. Men idag tog vi en heldag tillsammans med mina föräldrar och trots en del strul hann vi ungefär halvvägs som vi tänkt oss.

Vi började med att handla de sista prylarna, plocka bort toastol, badrumsskåp och tvättställ, montera avstängningskranar på tvättställsrören och bryta upp golvet. Det var ordenligt gjort med tusen spik i 22 mm skiva som gick in under väggen, så det var inget lätt uppdrag att få bort den, men med borrmaskin, sticksåg och dubbla kofötter gick det vägen. Där under dolde sig... fräsch isolering, friskt trä och inget som verkar fått en enda droppe vatten på sig. Vad skönt att se med egna ögon att allt är i bra skick!Så fick cirkelsåg och sticksåg jobba skift för att få till nya skivan med urtag för alla rör och ledningar, fästa alla delar och så hade vi ett nytt golv.

Dags att skära till den rutiga mattan på diagonalen (vinyl från Tarkett) och försöka passa in den. Vi hellimmade golvet och sen var det en massa pyssel med att få mattan precis rak och lika högt upp på väggen på alla sidor, när alla rör var i vägen och mattan sög fast i limmet. Sen pysslade vi vidare med att skära ur för alla hörn och rör, trycka fast mattan ordentligt i golvet och så täta med silikon i alla skarvar.


Nu står det så här med en bit skiva tryckt mot tröskeln för att limmet ska fästa ordentligt uppefter kanten, vilket det inte alls var suget på, och 70 kg viktskivor ovanpå.

Imorgon går vi igenom kanterna och tätar mer där det behövs, tapetserar, spikar golv- och taklister och monterar nya toan, nytt tvättställ med blandare, utbytt badrumsskåp (mamma fick ett gammalt jag haft i en tidigare bostad och så har vi tagit det hon plockade ner istället) och ny belysning. Sen ska det dit krokar, ljusslinga, tavla/or, fint tvålfat och -pump och förhoppningsvis ett elementskydd, men det kan man ju pyssla med lite allt eftersom.


Tänk att slippa sur lukt, tänk att ha en kran som inte sprutar över hela rummet och som man faktiskt får plats att fylla vattenkanna och vattenflaska under, och tänk att bara kunna spola på toaletten och sen gå därifrån, utan att avvakta om den slutar läcka och spola igen och igen tills den gör det. Visst, jag tycker det är hemskt onödigt och överdrivet med all renoveringshysteri som bara görs för att få det "nytt och fräscht" fast det inte är något fel på de gamla grejerna, men vissa projekt finns det ett verkligt behov av: det här är ett sånt.


(Var tvungen att bjuda på lite badrumsutsikt också. Det har varit en härlig höstdag idag.)

Veronica sa...

Åh! Vänta spänt på det färdiga resultatet, så spännande och kul med husrenoveringar!