söndag 28 augusti 2011

Äppelchutney

Vi har fått massor av äpplen från vårat träd av okänd sort, så nu försöker jag förvandla dem till nånting som går att förvara i frysen över vintern. Den här äppelchutneyn blev himla god. Originalrecept ur Bonniers Kokbok, med några små ändringar.


1 kg äpplen
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl russin
1 msk bruna senapsfrön
1 dl äppelcidervinäger
¾ dl rårörsocker
1½ tsk salt
2-3 msk finhackad färsk ingefära

Skala och skiva gul lök och vitlök. Öppna chilifrukten och ta bort kärnorna. Skär i små fina tärningar. Skär äpplena i fyra delar och rensa bort kärnor, skaft och blomfnas och skär i mindre klyftor.

Blanda sedan alla ingredienser i en gryta och låt dem koka upp under omrörning. Låt chutneyn småkoka under lock i ungefär en timme. Rör om då och då.

Häll chutneyn i väl rengjorda burkar, låt kallna och sätt på lock. Enligt receptet håller den i flera månader på sval och mörk plats, men jag stoppar allt i frysen som jag inte kommer använda inom de närmaste dagarna.