onsdag 24 april 2013

Jordnötsrutor

Det finns bra dagar och det finns sämre dagar. De bra dagarna kan Arve sova ett par timmar åt gången i sin barnvagnsinsats och jag får tid att koncentrera mig på annat en liten stund - som att baka jordnötskakor. De här blev farligt goda och påminner om Snickers i smaken, fast utan allt sötslisk förstås.

Mandelbotten:
1½ dl mandel
3 äggvitor
½ dl rörsocker

Fyllning:
¾ burk osötat jordnötssmör
4 färska dadlar
½-1 dl osaltade jordnötter
100 g mörk choklad


Börja med mandelbotten. Hacka mandeln fint i matberedare, vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret med mandeln och vänd försiktigt ner äggvitorna till en fluffig smet. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175° varm ugn i ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna.



Kärna ur och finhacka dadlarna så att de blir som en smet och blanda med jordnötssmöret - är det kallt och hårt går det bra att värma försiktigt på platta eller i mikro för smidigare konsistens. Bred ut över mandelbotten. Hacka jordnötterna grovt, strö ut över kakan och tryck ner lite så att de fastnar. Smält sist chokladen och ringla över kakan. Skär upp i rutor.